sábado, 31 de enero de 2009

Els premis dels blocs

En les seccions de les classes hem pogut observar diferents events on es premien els blocs existents a Internet. Gràcies a aquests premis trobem un gran ventall de varietats temàtiques dels blocs del moment. En aquests guardons es premien els blocs segons el contingut, la informació, la utilitat i la creativitat entre d’altres categories.


Uns dels premis que hem conegut durant la realització dels exercicis són els premis “Bloggies” i els “ The webby Awards”.

Premis "Bloggies"

Els premis Bloggies són un dels guardons més importants dins el món dels blocs. Es van crear l’any 2001 per Nikolai Nolan per tal de donar notorietat a la creació i l’enginy de molts internautes.

En la vuitena edició dels premis Bloggies podem fer un repàs de quines són les bitàcoles amb més d’èxit a Internet . La gran guanyadora del premi va ser la bitàcola “Docce” , obtenint també el premi a Millor Disseny de bloc.

"The Webby Awards"

L’Acadèmia Internacional de les Arts i les Ciències Digitals ( The International Academy of Digital Arts and Sciences ) ens presenta anualment els premis “The Webbys Awards”.
Els premis “The Webby Awards” representen un gran aparador on es premia la qualitat de les webs del moment. En la darrera edició dels premis Webby es van registrar 10.000 participants de 60 països diferents, aproximadament. Tota una oportunitat per a donar-se a conèixer i obtenir prestigi marcant la diferència dins un món tan atapeït com és el d’Internet.

L’Acadèmia fa entrega dels premis Webby des de l’any 1996. Al llarg d’aquests anys s’han anat ampliant les categories i les mencions d’honor degut a la gran expansió que va assolint el món d’Internet. A partir de l’edició dels premis de l’any 2006 es van ampliar les categories segons el format de la web, ja sigui en format per a mòbils, una web interactiva, una web on es presentin vídeos i pel·lícules on-line.

Comentari sobre el reportatge “Internet cambia la forma de leer... ¿y de pensar?” publicat pel diari el País

En aquest reportatge observem el debat que hi ha entre dos posicions pel que fa la influència d’Internet i la nostra forma de pensar. Per un cantó es manifesta el pensament de que Internet està deteriorant la nostra forma de pensar en profunditat, i per altra banda es defensa l’ús de les noves tecnologies com a mitjà per ampliar els nostres coneixements i la nostra capacitat intel·lectual.

Davant la publicació d’aquest article personalment em situaria en la vesant que presenta Edward Tenner en la que es parla sobre la preocupació del que suposa un us superficial d’Intenet per al deteriorament social, però s’allunya de la posició més radical que planteja Nicholas G. Carr ja que aquest problema es pot corretgir a partir d’una millota educacional.

Els diaris digitals

En molts dels diaris digitals observem la presentació d’una pàgina inicial en la que es presenten els titulars més rellevants de la jornada. A partir d’aquesta presentació de les noticies el lector pot accedir a les noticies del seu interès. Un dels aspectes més rellevants al presentar la informació en format digital per Internet és permetre la participació dels usuaris al permetre la publicació de la seva opinió sobre la noticia en concret.

En aquests diaris la pàgina principal està distribuïda de manera en que es separen la secció dels titulars de les noticies i els banners publicitaris. En alguns d’aquests aquesta diferenciació és més clara que en altres.

En el debat que tingué lloc en una de les seccions vam observar i comparar la presentació d’una mateixa notícia en el format paper i en el seu format digital. Vam poder veure i comentar com el contingut de les dues notícies, en els diferents formats, era exactament el mateix.

A partir d’aquí se’ns planteja una necessitat sobre el periodisme digital. La informació necessita un nou tractament per a ser publicada a la web. Tan en el llenguatge com en la seva presentació i dosificacioó cap a l’usuari, la notícia pot ser plantejada d’una forma en la que la interacció hi jugui un paper important.

A partir de les diferents seccions de les classes en un exercici se’ns va demanar fer una proposta del plantejament d’una notícia amb multinivell per a ser publicada a la web.

La proposta presentada, en el meu cas, es centrava en el fet de fraccionar la notícia en diferents parts de manera que el lector pogués triar en el fet d’aprofundir més o menys sobre el contingut total de la noticia.

Es presentà des d’un inici el reportatge i a partir d’aquí es permet al lector introduir-se en el contingut a partir d’una pregunta plantejada, en la que trobem dues posicions enfrontades en debat i també possibilita l'accès del lector al resultat de l’estudi del reportatge.
Estructura proposada per presentar el reportatge de "Internet cambia la forma de leer... ¿y de pensar?"